Apple, één van de rijkste bedrijven ter wereld, heeft opnieuw geld geleend om zijn aandeleninkoopprogramma te financieren. Waarom doet de Amerikaanse technologiereus dat?

Apple heeft 216 miljard dollar op de bank staan en is daarmee één van ’s werelds rijkste bedrijven. Toch besloot de maker van de iPhone en de iPad dinsdag opnieuw obligatieleningen uit te geven ter waarde van 12 miljard dollar.

Het antwoord op de vraag waarom Apple geld leent, is simpel. De iPhone-maker bespaart daardoor op, of beter gezegd ontwijkt daarmee, de Amerikaanse belastingen. De enorme kasreserve van het concern zit namelijk grotendeels vast in buitenland.

Kasreserve overwegend in buitenland

Van Apple’s kasreserve van 216 miljard dollar wordt 93 procent gehouden buiten de Verenigde Staten, zo meldt The Financial Times.

Het technologieconcern ontwijkt daarmee de Amerikaanse belastingen aangezien het bedrijf over dit buitenlandse inkomen geen belasting betaalt, zolang dat geld niet wordt teruggehaald naar het thuisland.

Als Apple zijn buitenlandse winst zou gebruiken om eigen aandelen in te kopen of om dividend uit te keren, moet het bedrijf eerst 35 procent aan belasting aftikken bij de Amerikaanse overheid.

Door geld te lenen om uitkeringen aan aandeelhouders te doen, weet het bedrijf dit te voorkomen.

Obligatielening 12 miljard dollar

Apple kondigde in april 2015 aan in totaal 200 miljard dollar terug te willen geven aan zijn aandeelhouders.

Dinsdag haalde 12 miljard dollar op met de plaatsing van obligaties met looptijden van twee tot dertig jaar. Het geld wordt gebruikt om eigen aandelen in te kopen en dividend uit te keren.

Het is niet de eerste keer dat het schatrijke Apple geld leent. In de afgelopen jaren leende het bedrijf al tientallen miljarden dollars voor de beloningen aan aandeelhouders.

Sinds de start van het aandeleninkoopprogramma en de uitkering van dividend in 2012 haalde het bedrijf 55 miljard dollar op via de uitgifte van obligaties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl